Waar moet je op letten bij (vakantie)werk in het buitenland?

Wanneer je besluit om vakantiewerk in het buitenland te gaan doen of voor langere tijd te werken in het buitenland, is het belangrijk om je goed voor te bereiden. Stel jezelf vragen als naar welk land wil ik gaan? Wat weet ik al van dat land? Kan ik iets vinden over de werkcultuur? Moet ik de taal van dat land spreken of kan ik me redden met Nederlands of Engels?

 

Vakantiewerk in het buitenland doen

In de zomer- en wintermaanden zijn er, vooral tijdens het toeristische hoogseizoen, allerlei mogelijkheden om vakantiewerk in het buitenland te doen. Of je nu op een camping wil werken of in een hotel, bij de lokale surfschool of in een restaurant in een stad: alles is mogelijk.

Check dit artikel voor tips en tricks voor het vinden van een vakantiebaantje elders in Europa en kijk bij onze links voor verschillende vacaturesites.

 

Werken in het buitenland


Dingen die belangrijk zijn om aan te denken wanneer je voor een langere periode wil werken in het buitenland:

  • De werkcultuur en lonen in een land. Wanneer je op zoek gaat naar een baan in een Europees land kun je hiervoor terecht bij EURES;

  • Diplomawaardering: wat is je Nederlandse diploma waard? Check de websites van Internationale Diplomawaardering, SBB (beroepsonderwijs en volwasseneneducatie) en Nuffic (middelbaar en hoger onderwijs) voor meer informatie;

  • Wat moet je regelen voor je zorgverzekering? Kijk hier voor meer informatie;

  • Bij het solliciteren is het handig om een Europass CV en Taalpaspoort te hebben. Dat CV maak je zelf op deze website en met het Europass Taalpaspoort laat je makkelijk en snel zien welke Europese talen je beheerst.

 

Werken in het buitenland als au pair

Wil je werken in het buitenland als au-pair, dan heb je een bijzondere arbeidspositie. De Raad van Europa heeft namelijk een verdrag ontwikkeld voor au pairs. Let op: helaas hebben niet alle landen dit verdrag ondertekend, maar alle landen hebben wel regels voor au pairs vastgesteld. Onderzoek dus even wat de regels zijn in het land waar jij naartoe wil, zodat je een goed beeld krijgt van wat je kunt verwachten.
 

Gemiddeld werk je als au pair 30 uur per week en daarvoor krijg je:

  • kost en inwoning van het gastgezin;
  • een kamer;
  • minimaal één, maar meestal twee vrije dagen per week;
  • zakgeld, afhankelijk van het land waar je naartoe gaat (variërend van € 260 tot € 450).
     

Om te kunnen werken als au pair is het belangrijk dat je aantoonbare oppaservaring hebt, tussen de 18 en 30 jaar oud bent, verantwoordelijkheid op je durft te nemen en je aan kunt passen aan huisregels die je thuis niet gewend bent. Ook moet je goed kunnen motiveren waarom je als au pair aan de slag wil.

Ook leuk om te lezen