Studie en stage in het buitenland

Als je vanuit je studie naar een ander Europees land wil zijn er enorm veel mogelijkheden. Je kunt tijdelijk vanuit je Nederlandse school studeren in het buitenland of je kunt je complete studie in een ander land doen. Ook is stage lopen in het buitenland bij de meeste studies geen probleem.

Middelbare school

Zit je nog op de middelbare school, maar wil je toch graag studeren in het buitenland? Ook dat is mogelijk! Check de links voor organisaties waarmee je een deel van je middelbare school in een ander land kunt doen.

 

Mbo

Als mbo-student kun je met subsidie van Erasmus+ een tijdje studeren in het buitenland of stage lopen in het buitenland, bij een partnerinstelling in het middelbaar beroepsonderwijs. Dit kan zelfs tot één jaar na je afstuderen, bijvoorbeeld als je eerst praktijkervaring op wil doen.

  • Als je nog studeert kun je een Erasmus-beurs aanvragen via je school. Je decaan/studiebegeleider kan je hierbij helpen. Misschien heeft je school wel een speciale contactpersoon voor internationalisering; dan kan je ook bij hem of haar terecht.

  • Ben je klaar met je studie? Dan kan je oude onderwijsinstelling je helpen of je kunt direct contact opnemen met CINOP

 

Hbo, wo

Als student aan de hogeschool of universiteit kun je ook stage lopen in het buitenland of een poosje of zelfs alle jaren van je studie studeren in het buitenland. Ook hierbij kun je beroep doen op het Europese subsidieprogramma Erasmus+. De mogelijkheden wat betreft studeren in het buitenland kun je bespreken met het international office van jouw school.

 

Waarom zou je willen studeren in het buitenland of stage lopen in het buitenland? 

  • Je leert veel over een andere cultuur;
  • Je maakt kennis met (en leert misschien wel) een andere taal;
  • Je ervaart hoe het is om in het buitenland te wonen;
  • Je maakt nieuwe (internationale) vrienden;
  • Het vergroot je zelfvertrouwen;
  • Het staat goed op je cv.

 

Culturele verdragen

De Nederlandse overheid heeft samenwerkingsverbanden afgesloten met een aantal landen, wat betekent dat je een beurs kunt ontvangen wanneer je gaat studeren in het buitenland of stage lopen in het buitenland.

Ook leuk om te lezen

Subsidies

Ben je op zoek naar subsidie voor jouw internationale projecten of activiteiten? Je vindt hier een overzicht van Europese en nationale subsidieprogramma's en fondsen.

Lees meer