'Ik heb zelfs de vissenkop opgegeten, zoals hoort bij hun cultuur!'

Summer University in Roemenië

door: Johan (31)

Johan nam deel aan een Summer University-project met het thema fotografie in Boekarest via de Europese studentenvereniging AEGEE. Met een groep jongeren uit verschillende Europese landen trok hij twee weken op in Roemenië.

Summer University

"Ik werk als maatschappelijk werker en begeleider van jongeren. In de zomer van 2012 heb ik in Roemenië, om precies te zijn in Boekarest twee weken meegedaan aan een Summer University project met het thema fotografie. Summer University was voor mij een goedkope manier om de lokale bevolking te leren kennen en niet als toerist te reizen. Summer Universities worden georganiseerd door AEGEE-afdelingen in heel Europa. Omdat ik lid ben van AEGEE Utrecht kon ik meedoen aan een Summer University-project bij AEGEE Boekarest. In twee weken tijd kun je samen met een groep jongeren uit verschillende Europese landen de cultuur van een ander land van dichtbij leren kennen. Met dit project kun je jaarlijks kiezen uit 80 verschillende plekken om samen met anderen Europeanen je vakantie door te brengen.

Ik wilde graag naar Oost-Europa: een land zien wat ik nog niet kende en van een hele andere cultuur proeven. Met mensen uit Spanje, Polen, Oekraïne, Rusland, Nederland en Duitsland die van fotografie hielden hadden we een heel gaaf programma in Roemenië."

Cultuur uitwisselen

"Het was erg leuk om de culturen van de aanwezige mensen te leren kennen én de cultuur van het land. We spraken Engels met elkaar een hielpen elkaar om alles te begrijpen. Alleen meedoen met zo’n project is helemaal geen probleem, omdat je binnen een korte tijd een hechte groep bent. Dat beviel mij erg goed. We kregen een cursus van een bekende Roemeense fotograaf in Boekarest. Hij liet zien hoe je het beste foto’s kunt maken (toegespitst op natuurfotografie). Na 4 dagen gingen we met een boemeltrein naar het platteland om onze kennis in praktijk te brengen. Met een boot gingen we daarna het moeras in naar een gebied waar bijna niemand woonde. We sliepen in een huisje aan de oever en hebben daar ook vis gevangen. Dit was een vette ervaring.

In Nederland hakken we het hoofd eraf en fileren we zo’n vis… Maar daar deden ze dat niet. Een hele vis moest het blijven. Ik heb zelfs de vissenkop opgegeten, zoals hoort bij hun cultuur! Sowieso geldt voor de lokale restaurants: Je eet van alles en nog wat en het smaakt allemaal erg lekker maar… soms wil je niet weten wat er in je soep zit. Boekarest zelf is groot en even wennen, alles is zo anders in vergelijking met Nederlandse steden. Als je met de metro gaat is dat een hele belevenis. Hier is dat heel netjes geregeld maar daar was het allemaal gammel en liepen er ook veel zwervers en dronkaards rond in de metro. En dan die Roemenen… in Nederland hebben we toch wel vooroordelen over hen. Roemenen hebben vaak een norse blik en dus denken wij dat ze bot zijn. Maar ik heb gemerkt dat ze eigenlijk heel vriendelijk zijn. Als je in contact komt met ze, dan merk je al snel dat de mensen daar vooral erg gastvrij zijn!"

Onvergetelijk

"Ik heb veel vrienden en onvergetelijke ervaringen overgehouden aan mijn avontuur. Meemaken hoe andere culturen in elkaar zitten, vreemd voedsel proberen, veel dingen zien die anders zijn dan in Nederland. Ook zijn onze mooiste foto’s opgehangen in een kroeg in Boekarest. Wie wil dat nou niet?! Wat mij voornamelijk is opgevallen aan het leven in Roemenië is dat het leven zich meer op straat afspeelt. Dat is in Nederland minder zo. Ook is er geen nette structuur zoals wij die in Nederland kennen. Maar ik heb me nooit onveilig of ongemakkelijk gevoeld en ik zou het meteen weer doen! Het was een onvergetelijke ervaring!"

Ook leuk om te lezen