'Ik heb vrienden voor het leven gemaakt!'

Studeren in Tsjechië

door: Anke (24)

Anke wilde wat anders... en volgde acht cursussen gericht op religiewetenschappen aan de universiteit in Brno!

Onverwachte hoek

"In het derde jaar van Taal- en Cultuurstudies heb ik van februari tot en met juni als uitwisselingsstudent gestudeerd aan de Masaryk Universiteit van Brno (Tsjechië) via het Erasmus-programma.

Ik wilde graag binnen Europa blijven omdat ik dan de Erasmusbeurs zou krijgen en deze beurs studeren in het buitenland betaalbaar maakt. Daarnaast was het ook belangrijk dat ik in het Engels kon studeren. Hiervoor vielen landen als Spanje, Italië en Frankrijk snel af omdat in deze landen het Engels niet vaak gebruikelijk is als voertaal binnen de onderwijswereld. Mijn eerste keuze viel op Lund in Zweden omdat daar religiewetenschappen (de hoofdrichting die ik had binnen Taal- en Cultuur studies) vanuit een sociologisch perspectief wordt benaderd. Helaas is Lund een populaire universiteit en werd ik daar niet voor uitgekozen. Ik werd toen geselecteerd voor mijn tweede keus: Masaryk Universiteit in Brno. Ik volgde één semester lang acht cursussen die voornamelijk gericht waren op religiewetenschappen.

Met 250 studenten op een campus

"Ik woonde in een dorm met een roommate uit de Verenigde Staten. De keuze om op campus te wonen met anderen was snel gemaakt. Dit was mij aangeraden omdat je dan met allemaal internationale studenten bij elkaar zit. Er woonden ongeveer 250 studenten binnen één studentencomplex en dat voelde voor mij als de ultieme Erasmus-ervaring. Mijn dorm was dichtbij de universiteit, maar er waren ook andere gebouwen van de universiteit in de binnenstad waar ik les had en met de tram naartoe moest."

Brno

"Brno is een echte studentenstad. Er viel dus wel altijd iets te beleven zoals een bierfestival, markten, een rockfestival en daarnaast was er ook een poppodium waar regelmatig concerten werden gegeven. Ook was het bijzonder om te zien dat de stad wat architectuur betreft er nog vrij grauw en Oostblok achtig uitziet. In mijn vrije tijd gaf ik ook Nederlandse taalles (conversatielessen) aan een groep Tsjechische studenten die Nederlands studeerden aan de universiteit van Brno. Dit was een mooie betaalde bijbaan."

Engels en Tsjechisch

"Ik ging vooral om met internationale studenten en weinig met de Tsjechen. Ik denk dat dit komt doordat de Tsjechen niet zo gauw cursussen in het Engels volgen en ik hierdoor weinig in contact met ze kwam. Ik vond het zelf erg lastig om Tsjechisch te begrijpen. Ik heb mezelf wel wat standaard zinnen aangeleerd, maar uitgebreide gesprekken in het Tsjechisch voeren kon ik niet. Er werd veel georganiseerd voor de internationale studenten waardoor je veel met andere internationale studenten optrok en meer Engels gebruikte als voertaal. In de weekenden maakte ik vaak reisjes met mijn nieuwe vrienden naar dorpjes in de omgeving. Ook was Brno een goede uitvalsbasis om omliggende landen en steden te bezoeken. Zo zijn wij o.a. naar Praag, Bratislava, Boedapest, Krakau, Wenen en naar de bergen in Slowakije geweest."

Geweldige tijd

"Ik heb een geweldige ervaring aan mijn tijd in Brno overgehouden. Ook heb ik vrienden voor het leven gemaakt. Ik was goed bevriend geraakt met een meisje uit de V.S. waar ik afgelopen zomer nog mee op vakantie ben geweest in Macedonië. Een echt voordeel is dat je ook gewoon je studiepunten haalt. Je hebt toch een ‘buitenlandervaring’ maar bent er nauwelijks geld en studietijd aan kwijt. Je gaat er niet alleen heen om lol te hebben maar je gaat er ook heen om je studie te halen."

Ook leuk om te lezen