Hoe kan ik een studie of stage in het buitenland regelen?

Wanneer je besloten hebt dat je wil studeren in het buitenland of stage lopen in het buitenland kun je in principe dit stappenplan volgen:
 

 1. Kies een land.
  In welk land zou jij wel een tijdje willen zitten? Is dit binnen of buiten Europa? Dat heeft namelijk invloed op het soort studiebeurs dat je aan kunt vragen.

 2. Kun je via je opleiding gaan of moet je alles zelf regelen?

 

Via je opleiding

Studeren in het buitenland
De meeste Nederlandse scholen en universiteiten werken samen met buitenlandse onderwijsinstellingen; hun studenten komen hierheen en Nederlandse studenten gaan daar naartoe. Het Bureau Buitenland of internationale coördinatiepunt van je opleiding kan je in dat geval verder helpen met je buitenlandavontuur.


Stage lopen in het buitenland
De meeste Nederlandse scholen en universiteiten hebben contacten bij buitenlandse organisaties en instellingen, bijvoorbeeld omdat er al eerder een andere student van de school stage liep. Het Bureau Buitenland of internationale coördinatiepunt van je opleiding kan je verder helpen.


Zelf regelen

Studeren in het buitenland

Wanneer je naar een land of onderwijsinstelling wil waar jouw school geen overeenkomst mee heeft moet je je buitenlandavontuur zelf regelen. Enkele aandachtspunten:

 • Schrijf je op tijd in. Soms duurt het even voordat jouw inschrijving verwerkt wordt.
 • Houd er rekening mee dat het opleidingsniveau kan verschillen.
 • Kijk of de inhoud van de opleiding daar aansluit op je opleiding hier, het liefst samen met je buitenlandcoördinator. Kun je studiepunten meenemen?
 • Heb je een visum nodig? Ben je goed verzekerd?
 • Is het diploma wat je na afloop krijgt ook geldig in Nederland? Dat kun je checken door een diplomawaardering aan te vragen bij IDW. Als je een beschrijving van je Nederlandse diploma nodig hebt om te studeren in het buitenland, kun je contact opnemen met Nuffic (hoger onderwijs) of SBB (beroepsonderwijs).
 • Check bij DUO of je recht op studiefinanciering hebt en of je een OV-vergoeding kunt krijgen.

Stage lopen in het buitenland

Ook wanneer je opleiding niet de geschikte stageplaats voor jou heeft kun je zelf verder zoeken. Let dan op de volgende dingen:

 • Begin op tijd met zoeken. Niet alleen omdat het even duurt om de geschikte vacature te vinden, maar ook omdat het regelen voor stage lopen in het buitenland vaak iets langer duurt dan wanneer je in Nederland blijft.
 • Kijk of de stage inhoudelijk en qua niveau aansluit op je opleiding, het liefst samen met je buitenlandcoördinator. Krijg je begeleiding? Kun je studiepunten krijgen?
 • Heb je een visum en/of werkvergunning nodig? Ben je goed verzekerd?
 • Krijg je een vergoeding voor het stage lopen in het buitenland? Zo ja: let erop dat je dan misschien belasting over dit bedrag moet betalen.
 • Check bij DUO of je recht op studiefinanciering hebt en of je een OV-vergoeding kunt krijgen.
 • Vraag na of je stage ook je woonruimte regelt. Als dit niet zo is, ga dan op tijd op zoek naar woonruimte.

 

Wanneer je het studeren in het buitenland of stage lopen in het buitenland zelf moet regelen is het een optie om hulp te vragen van een bemiddelingsbureau. Zij vragen geld voor de bemiddeling, maar helpen je bij het regelen van deze buitenlandervaring. Hier vind je enkele voorbeelden van zulke bureaus.

 

Maak concrete afspraken! Voor je vertrek is het belangrijk om duidelijke afspraken te maken, vooral wanneer je alles zelf regelt.

 

Studeren in het buitenland

Vaak heb je de volgende documenten nodig wanneer je gaat studeren in het buitenland, dus zorg dat je deze in ieder geval bij je hebt: pasfoto’s, kopie van je paspoort of id-kaart, cijferlijst, formulier van de verzekering en huisvesting en een learning agreement. Ga je via je opleiding, dan regelt het internationaal coördinatiepunt van je school dit waarschijnlijk. Ga je op eigen houtje, dan moet je hier zelf extra op letten.

Kijk ook of je een studiebeurs aan kunt vragen.

 

Stage lopen in het buitenland

Het is verstandig om een contract op te stellen, waarin afspraken staan over begeleiding, tijdsduur, (werk)uren, vrije tijd, contract en stagevergoeding. Voorbeelden van stagecontracten vind je op CNV Jongeren, Stagetips en WilWeg.nl.

 

Europass

Ga je via het programma Erasmus+ studeren in het buitenland of stage lopen in het buitenland? Vraag dan een Europass Mobiliteit aan bij je onderwijsinstelling. Hiermee kun je laten zien waar en hoe lang je je studie in een ander land voortzette en welke kennis en vaardigheden je daar op hebt gedaan.

Als je juist in een ander land wil laten zien welke opleiding je in Nederland gevolgd hebt, kun je gratis een Europass Certificaatsupplement (voor mbo) downloaden. Als je afstudeert van een hogeschool of universiteit krijg je automatisch een Europass Diplomasupplement, met een goede (Engelstalige) beschrijving van je opleiding.

Ook leuk om te lezen