Werken in het buitenland: een leerschool waar je écht wat aan hebt!

Middelbare scholieren vragen zich vaak af wat ze in godsnaam aan het leren zijn.  En terecht. De stelling van Pythagoras heb ík in ieder geval nooit meer gebruikt en de Bataafse Revolutie ligt te verstoffen in een uithoek van mijn brein.

Niet dat iemand me er ooit naar vraagt overigens. Relevante inzichten die ik op het vwo wel opdeed, waren hoe je OLIEBOL op je rekenmachine spelt (7083170 op zijn kop) en dat je 50 eurocent maar één keer kunt uitgeven: houd ik deze pauze mijn suikerniveau op peil met 2 blikjes energy of ga ik tafelvoetballen?

Maar met het tussenjaar na de middelbare school brak voor mij pas echt een leerzame periode aan. Ik wilde de wereld zien en besloot Vrijwilligerswerk in het buitenland te gaan doen. Sindsdien spoor ik mijn vrienden aan hetzelfde te doen. Naast dat het een schitterende tijd is, ontwikkel je vaardigheden waar je de rest van je leven plezier van hebt. Welke? 

  • Je leert jezelf redden in allerlei situaties;

Na voor het eerst in mijn leven gevlogen te hebben, bleek mijn backpack me niet achterna te zijn gereisd en zo begon mijn avontuur met een schimmig verloren voorwerpen-formulier in een taal die ik niet kende. Het bleken zulke momenten te zijn waarin ik leerde mijn problemen op te lossen zonder moedertjelief en daardoor kwam ik een stuk zelfstandiger terug naar Nederland. 

  • Je ontdekt kwaliteiten, waarvan je nooit had gedacht dat je ze bezat;

Jezelf leren kennen klinkt als een cliché, maar dat maakt het niet minder waar. Op school werden de voldoendes voor vreemde talen met hangen en wurgen binnengesleept, maar opeens bleek ik een diep verborgen talenknobbel te hebben. Na een week sprak ik mijn eerste zinnen Spaans en na een half jaar sprak ik het zo goed als vloeiend. 

  • Je maakt sneller vrienden; 

Voor wie denkt dat het eenzaam is om alleen naar het buitenland te gaan: niets is minder waar. Ik woonde op een toeristische plaats met veel backpackers die ik kon rondleiden. Voor ik het wist had ik er een aantal nieuwe beste vrienden van over de hele wereld bij, waardoor ik veel verschillende culturen heb leren kennen.

  • Je cv gaat er flink op vooruit.

Niet dat ik er vooraf bij stil stond, maar werkervaring in het buitenland blijkt je cv echt een boost te geven. Ik werkte als sportleraar op een naschoolse opvang. Werkgevers beginnen daar op sollicitaties snel over en omdat het een leuke tijd was om over te vertellen, ga ik zo vaak relaxed de rest van het gesprek in. 

 

 

Tegenover mijn persoonlijke groei stond echter wel de krimp van mijn bankrekening. Dat was het zeker waard, maar pas achteraf leerde ik dat je via het European Solidarity Corps reiskosten, accommodatie en zakgeld vergoed krijgt. Lijkt het jou dus leuk om vrijwilligerswerk te doen zonder platzak terug te komen? Kijk dan vooral eens op deze pagina om te lezen hoe je dat regelt.

Maikel (op de foto in de banner) vrijwilligde na zijn eindexamen in het buitenland. Hij beschreef voor ons wat hem dat bracht.