'Ik vond het prettig om in een grote stad te zitten waar altijd iets te doen was.'

EVS in Spanje

door: Saskia

De Nederlandse Saskia wilde graag, na haar studies agogische wetenschappen en de aansluitende lerarenopleiding, vrijwilligerswerk doen in Europa. Ze hakte de knoop door en vertrok naar Valleca, een buitenwijk van Madrid.

Madrid

"Na mijn studies agogische wetenschappen en de lerarenopleiding wilde ik graag vrijwilligerswerk doen in Europa. In oktober 2013 vertrok ik naar Valleca, een buitenwijk van Madrid, om daar met en voor jongeren te werken in een breed EVS project. In 2013/2014 heb ik 10 maanden als vrijwilliger meegedraaid bij een EVS project in Vallecas.

Via La coordinadora infantil y juventil de tiempo libre de vallecas, een koepelorganisatie voor jeugdwerk in Vallecas, werden 5 EVS vrijwilligers geselecteerd. Zelf werd ik geselecteerd voor jeugdorganisatie San Pablo. Samen met de andere vrijwilligers draaide ik ook mee in Europa Joven Madrid in Madrid zelf."

Middenin de crisis

"Ik wilde graag vrijwilligerswerk doen in een land waar dat een meerwaarde zou bieden. Spanje leek me een logische keuze. Toen ik in Spanje verbleef zat het land middenin de economische crisis. Als vrijwilliger tussen de Spanjaarden voelde je wel dat er iets aan de hand was in het land, en daarom vond ik het wel prettig om mijn steentje bij te dragen als vrijwilliger. Daarnaast vond ik het prettig om in een grote stad te zitten waar er altijd iets te doen was. Een project op het platteland zag ik niet zitten."

Zelf geregeld

"Mijn EVS heb ik geregeld via Joetz, een Vlaamse organisatie die ik zelf via de EVS database had gevonden. Laurence van Joetz was erg behulpzaam en had mijn vlucht naar Spanje helemaal voor mij geregeld. Tijdens mijn EVS in Spanje werd er ook regelmatig contact gehouden met de zendorganisatie over mijn ervaringen in Spanje."

Werken in Spanje

"Ik werkte 18 uur per week bij San Pablo. Hier gaf ik huiswerkbegeleiding en educatieve workshops over verschillende onderwerpen aan kinderen tussen de 6 en 18 jaar. Zo gaf ik bijvoorbeeld een workshop over het thema ‘gelijkheid tussen mannen en vrouwen’ en begeleidde ik samen met vaste medewerkers kampen waarbij het educatieve, lerende aspect altijd een grote rol speelde. Na iedere activiteit was er ook een moment om te evalueren met de kinderen en de andere organisatoren. Hiernaast gaf ik ook iedere dag huiswerkbegeleiding aan een groep van 6 kinderen. In het begin was het lastig om in het Spaans te communiceren, maar dat heb ik daar snel opgepikt. Elke ochtend had ik ongeveer een uur Spaanse les op een school. De kinderen hielpen me ook snel op weg.

Het andere deel van mijn tijd spendeerde ik bij Europa Joven Madrid waar ik samen met de andere vrijwilligers vergaderingen en projecten opzette over Europa en waar ik zelf ook 4 uur Engelse conversatieles gaf aan jongeren en medewerkers van de organisatie en 2 uur bureauwerk deed."

Bang voor regen

"Een cultureel verschil tussen Vlamingen en Spanjaarden is bijvoorbeeld de angst voor regen die Spanjaarden lijken te hebben, verschillende keren werd een groot evenement afgelast omdat het regende. Mijn reactie: “Waarom pakken we dan geen regenjas?” werd dan niet begrepen. In Madrid miste ik vooral het Belgische eten. Vers brood en koffiekoeken waren niet makkelijk te vinden en ook mijn ‘smoske’ was nergens te krijgen."

Zo leerzaam

"Uiteindelijk is een EVS-periode ontzettend leerzaam voor je eigen ontwikkeling. Je leert goed te relativeren, losser te reageren in onverwachte situaties en uit elke situatie (nieuwe) ideeën te putten."

Ook leuk om te lezen

European Youth Portal

De European Youth Portal bevat Europese en nationale informatie en tips voor jongeren die in Europa wonen, leren en werken.

Lees meer