'IJsland wordt wel het Zuid-Europa van Noord-Europa genoemd.'

EVS in IJsland

door: Lisa

Lisa vertrok, na het behalen van haar VWO diploma, voor een half jaar EVS naar IJsland. Het was één groot avontuur bestaande uit rotte haai, zwembaden in de openlucht, walvissen, vulkanen, de crisis, ijs, Sigur Ros en Ásgeir.

EVS: ideaal!

"Jaren geleden had ik bedacht dat ik graag een tussenjaar wilde nemen. Ik wist alleen nog niet hoe ik dat ging regelen en waar ik naartoe zou gaan. Na een tijd zoeken stuitte ik op EVS (European Voluntary Service) projecten. Met dit programma wordt een groot deel van je reiskosten vergoed door de Europese Unie. Ideaal dacht ik zo. Met dit project doe je vrijwilligerswerk in het buitenland en krijg je taallessen aangeboden in het land waar je vrijwilligerswerk doet.

Na een lange tijd zoeken had ik mijn zendorganisatie, SIW, gevonden en mijn project. Na het behalen van mijn VWO diploma ben ik voor 6 maanden naar IJsland gegaan om daar deel te nemen aan een filmproject. Ik zou hier zes maanden gaan werken op het kantoor van het Reykjavík Internationaal Film Festival en film materiaal maken voor de organisatie World Wide Friends. Ik wist vrij weinig van IJsland behalve dat na Icesave de crisis een behoorlijke impact op het land heeft gehad. En verder had ik gehoord dat de burgemeester van Reykjavík af en toe verkleed als clown of vrouw over straat loopt."

Reykjavik

"Het huis waar ik in woonde was van de organisatie en stond in het centrum van Reykjavík. Ik kwam terecht in een huis met een groep internationale vrijwilligers. Na een week te hebben geacclimatiseerd, nam onze project begeleider en EVS coördinator ons mee op een on-arrival training van de organisatie. We werden naar Eskifjördur gebracht, een dorp in het oosten van het land. Wij sliepen hier in een oud schoolgebouw. Uiteindelijk kwamen we er hier achter dat we allemaal werkkampen gingen leiden. Mijn EVS project was dus in de tussentijd veranderd. Het filmfestival zou namelijk in Reykjavík plaatsvinden wanneer ik op het punt stond om weer naar Nederland te vertrekken. Dus werd er een switch gemaakt naar het leiden van werkkampen."

Heel veel geleerd

"Dit was in het begin een zware klus. Dit kwam vooral omdat ik de jongste van de organisatie was (18) en er niet veel steun werd geboden vanuit de organisatie. Maar ik denk dat ik juist door deze situatie veel heb geleerd. Op een andere manier was ik er nooit achter gekomen hoe het is om leiding te geven en te organiseren. Het contact met de vrijwilligers van de werkkampen was erg leuk. Het was alleen jammer dat zij na twee weken weer weggingen.

Ik heb veel diverse werkzaamheden uitgevoerd: zo heb ik tomaten en komkommers verbouwd in de kassen in Hveragerdi, foto’s gemaakt en een tentoonstelling gehouden, de oude school in Eskifjördur gerenoveerd en een open dag gehouden voor de bewoners, een tijdschrift gemaakt en in het circus in Reykjavík gewerkt. Het werk was dus erg verschillend en heel uitdagend.

De organisatie waar ik in werkte was niet altijd even goed georganiseerd. Maar dat schijnt ook iets typisch IJslands te zijn. IJslanders doen vaak alles op het laatste moment. Ze worden ook wel het Zuid-Europa van Noord-Europa genoemd. Soms was het wel vervelend dat zij altijd te laat kwamen en winkels eerder dicht gegooid werden omdat ze daar zin in hadden."

Noorderlicht en overal kunst 

"IJsland heeft daarnaast een ontzettend mooie natuur én cultuur. Het noorderlicht is prachtig en opvallend is dat bijna elke IJslander wel in een band zit of kunst maakt. Het is een creatief volk. Ik zal nooit alle concerten en festivals vergeten die ik daar heb bezocht. Het was één groot avontuur bestaande uit rotte haai, zwembaden in de openlucht, walvissen, vulkanen, de crisis, ijs, Sigur Ros en Asgeir. Mijn EVS avontuur was in een woord: waanzinnig. De IJslanders zijn erg vriendelijk en gastvrij en vinden het geweldig om je over hun land te vertellen. Daarnaast ben ik erg blij dat ik veel vrienden over de hele wereld heb gemaakt.

Als het je leuk lijkt, kun je ook deelnemen aan een werkkamp in IJsland voor twee weken. Kijk daarvoor eens op www.wf.is of ga langs bij SIW in Utrecht."

Ook leuk om te lezen