Hoe pak ik vrijwilligerswerk in het buitenland aan?

Je bent eruit: jij gaat een tijdje naar het buitenland om vrijwilligerswerk te doen. Per organisatie zal het verschillen wat je van tevoren moet regelen, maar vaak werkt het zo:

  1. Bedenk waar je heen wilt. Wil je binnen of buiten Europa vrijwilligerswerk doen? Hoe lang wil je weg? Heb je genoeg geld om een tijdje in het buitenland te zitten? En wil je alleen vrijwilligerswerk doen of met een groep?
  2. Kies een vrijwilligersorganisatie. Commerciële organisaties bieden hun aanbod aan tegen bemiddelingskosten. Bij niet-commerciële organisaties kun je voor een klein bedrag gebruik maken van hun diensten. Het is belangrijk om betrouwbare organisaties te herkennen als je zelf op zoek gaat. Iedere organisatie biedt weer andere vrijwilligersprojecten. Neem contact met je organisatie op als je vragen hebt.
  3. Kies een vrijwilligersproject. Iedere organisatie biedt weer andere projecten. Bedenk wat voor vrijwilligerswerk jou leuk lijkt of in welke sector jij meer werkervaring wilt opdoen. Jouw vrijwilligersorganisatie helpt je verder op weg.
  4. Alles geregeld? Dan kun je aan de slag als vrijwilliger!

 European Voluntary Service (EVS)

Als je deel wilt nemen aan de European Voluntary Service (EVS) heb je een 'zendorganisatie' nodig . Een zendorganisatie zoekt samen met jou een project en regelt je ontvangst bij een gastorganisatie in een ander land. Vervolgens helpt de zendorganisatie jou met de voorbereidingen en het aanvragen van subsidie. Je reiskosten en onderdak worden vergoed en je krijgt maandelijks zakgeld.

Als je hebt besloten dat je binnen Europa vrijwilligerswerk  wilt gaan doen via EVS, dan volg je de volgende stappen:

1. Kies een zendorganisatie. Die vind je in de Europese database. Vul bij de zoekmogelijkheden 'Nederland' en 'Sending organisation' in en je krijgt een overzicht van alle zendorganisaties in het land. Kies er één waar jij je prettig bij voelt en bel of mail ze even. SIW, Don Bosco Youthnet Nederland, Stichting UcDean, Lava Legato en Richter zijn landelijke zendorganisaties. Zij zetten zich voor jongeren uit heel Nederland in voor EVS.

2. Kies een project. In dezelfde database kun je kijken welke projecten er allemaal bestaan. Je kiest in het linkermenu bijvoorbeeld een thema en vinkt 'Receiving organisation' aan. De organisaties met projecten binnen dat thema in jouw land van voorkeur verschijnen nu.

3. Stuur je motivatiebrief en cv naar het project van jouw keuze. Het is nu afwachten of het project plek heeft en jou als vrijwilliger kiest. Omdat je even moet wachten totdat je weet of het project plek voor je heeft, is het altijd handig om naar meerdere projecten een cv en motivatiebrief te sturen. Je zendorganisatie heeft misschien wel tips.

4. Als je gastorganisatie jou kiest, regelen je zendorganisatie en coördinerende organisatie de subsidieaanvraag. Daar hoef jij dus niets voor te doen. Drie maanden na de deadline voor de subsidieaanvraag kun je al aan de start bij je project!

Houd ook de Facebook en Twitter van Erasmus+ Jeugd in de gaten voor de actuele informatie rondom het subsidieprogramma Erasmus+.

 

 

 

 

Ook leuk om te lezen