Hoe pak ik vrijwilligerswerk in het buitenland aan?

Je bent eruit: jij gaat een tijdje vrijwilligerswerk in het buitenland doen. Leuk! Het zal per organisatie verschillen wat je precies van tevoren moet regelen, maar in grote lijnen werkt het zo: 

 1. Wat wil je? Hoe lang wil je weg? Wil je in je eentje aan de slag of liever met een groep?
 2. Kies een organisatie. Er is verschil tussen commerciële organisaties (dan betaal je bemiddelingskosten) en niet-commerciële organisaties (die je helpen voor een klein bedrag), maar het is het belangrijkste dat de organisatie die je kiest betrouwbaar is. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje bij de organisaties in onze links.
 3. Kies een project. Wat lijkt jou leuk? In welke sector wil jij (meer) werkervaring opdoen?
 4. Je kunt aan de slag!

De goedkoopste optie: Europees Vrijwilligerswerk

Voor bijna gratis vrijwilligerswerk in het buitenland is Europees Vrijwilligerswerk / European Voluntary Service (EVS) de beste optie. Je reiskosten en onderdak worden namelijk vergoed en je krijgt maandelijks zakgeld. Hier lees je meer over Europees Vrijwilligerswerk. Lijkt dit je wat?
 

 1. Kies een zendorganisatie waar je je fijn bij voelt.
  Een zendorganisatie is een organisatie in het thuisland van de (aankomende) vrijwilliger, die helpt waar nodig. Je vindt ze in de Europese database, door bij zoekmogelijkheden ‘Nederland’ en ‘Sending organisation’ te kiezen.

 2. Kies een project.
  In diezelfde database vind je ook alle projecten. Dit doe je door in het linker menu bijvoorbeeld een thema te kiezen en ‘Receiving organisation’ aan te vinken. Je krijgt dan alle projecten rondom het thema van vrijwilligerswerk in het buitenland dat jij zoekt.

 3. Stuur je motivatiebrief en cv naar het project van jouw keuze.
  Het is altijd afwachten op antwoord of het project plek heeft en jou als vrijwilliger kiest. Daarom is het altijd handig om meerdere projecten te mailen. Je kunt ook je zendorganisatie om tips vragen!

 4. Je kunt aan de slag!
  Als je wordt uitgekozen regelen de zendorganisatie en de coördinerende organisatie de rest. Hou wel rekening met een periode van enkele maanden voor je daadwerkelijk zult vertrekken en beginnen aan je Europees vrijwilligerswerk.

 
De reden dat dit een poosje duurt heeft te maken met het feit dat de organisaties subsidie van de Europese Commissie krijgen om jouw kosten te kunnen vergoeden. Na jouw sollicitatie moeten zij een aanvraag doen en dat duurt dus even. Gemiddeld drie maanden.

Ook leuk om te lezen