Waar moet je op letten bij (vakantie)werk in het buitenland?

Ga jij op zoek naar werk in een ander (Europees) land? Bereid je dan goed voor. Stel jezelf een aantal vragen:

 • Naar welk land wil ik gaan?
 • Wat weet ik al van dat land?
 • Kan ik iets vinden over de werkcultuur in dat land?
 • Hoe goed spreek ik de taal?     
 • Welk werk wil ik daar het liefst gaan doen?

Het is belangrijk om vooraf goed de financiële kant van werken in het buitenland te bekijken. De lonen zijn bijvoorbeeld niet in alle landen gelijk. Ook verschillen de sociale lasten en loonbelastingen per land. Dat heeft invloed op wat je aan geld verdient. Ga ook na hoe de economische situatie en de arbeidsmarkt is. Dit bepaalt onder andere hoe snel je een baan kunt vinden in een ander land.

EURES

Als je op zoek gaat naar een baan in een ander Europees land, kijk dan of EURES je hierbij kan helpen. Dit is de Europese organisatie die informatie en advies geeft over werken en leven in Europa en is ondergebracht bij het UWV Werkbedrijf.

Diplomawaardering

Vaak heb je een beschrijving van jouw Nederlandse diploma nodig om in het buitenland uit te leggen welke opleiding je hebt gevolgd. Ga dus na wat je diploma in het buitenland waard is en zorg dat je kunt aantonen dat je diploma rechtsgeldig is. Kijk voor meer informatie op de websites van Internationale Diplomawaardering, het Colo (voor beroepsonderwijs en volwasseneducatie) en EP/Nuffic (voor (middelbaar en hoger) onderwijs.

Zorgverzekering

Wat moet je doorgeven aan je zorgverzekering als je voor een tijdje naar het buitenland gaat? Kijk hier voor meer informatie of klik hier voor een handige infographic van Independer over wat je moet doen met je verzekering als je naar het buitenland wilt gaan.

Je buitenlandervaring gebruiken om werk te vinden:
Europass CV en Taalpaspoort

Als je wilt solliciteren in een ander Europees land is het erg handig om een Europass CV te hebben. Dit is een standaardmodel voor een cv dat in heel Europa gebruikt wordt. Dit cv is beschikbaar in alle Europese talen. Maak zelf je Europass CV op de website van Europass. Ook is het handig om een Europass Taalpaspoort te hebben; hiermee kun je gemakkelijk laten zien welke Europese talen je beheerst.

Hulp bij het zoeken naar werk in het buitenland

Als je via een organisatie een baantje wilt regelen, dan moet je over het algemeen 18 jaar zijn. Deze leeftijdsgrens is vanwege de wet- en regelgeving in het buitenland. Ben je dit niet, probeer dan werk te vinden via je eigen netwerk of zoek naar advertenties in de krant of op internet. Ook zijn er bemiddelingsorganisaties die een baan voor je kunnen regelen. Zij vragen hiervoor wel vaak een geldbedrag.

Voor au pairs

Als au pair heb je een bijzondere arbeidspositie. De regelgeving voor au pairs is niet in alle landen hetzelfde. De Raad van Europa heeft daarom een verdrag ontwikkeld voor au pairs. Hieronder tref je een korte opsomming aan van de richtlijnen. Helaas is dit verdrag niet door alle landen ondertekend, maar alle landen hebben hun eigen regels voor au pairs vastgesteld.

Als au pair werk je over het algemeen 30 uur per week. Hiervoor krijg je:

 • kost en inwoning van het gastgezin
 • een kamer
 • minimaal één, maar meestal twee vrije dagen per week
 • zakgeld (variërend van € 260 tot € 450, afhankelijk van het land waar je naartoe gaat.)

Als au pair zijn de volgende zaken belangrijk:

 • je hebt aantoonbare oppaservaring (hoeft geen diploma te zijn)
 • je bent tussen 18 en 30 jaar oud
 • je bent bereid om je aan te passen aan een andere cultuur
 • je durft verantwoordelijkheid op je te nemen
 • je kunt je aanpassen aan huisregels die je thuis niet gewend bent
 • je kunt goed motiveren waarom jij au pair wilt zijn

Je kunt zelf op zoek gaan naar een gastgezin. Het is dan belangrijk dat je goede afspraken met het gezin maakt, bijvoorbeeld door een contract op te stellen. Deze afspraken zijn niet rechtsgeldig. Het is vaak makkelijker om het via een bemiddelingsorganisatie te regelen. Deze organisatie zoekt een gastgezin voor je en helpt je met het regelen van je reis. Kijk bij links voor verschillende bemiddelingsorganisaties.

Camping- en hotelwerk in het buitenland via een organisatie

Op campings en in hotels in het buitenland heb je een groot aanbod van banen. Naast receptiemedewerkers en (kinder)animatoren worden er bijvoorbeeld ook badmeesters, sportinstructeurs en mensen voor het op- en afbouwen van tenten gevraagd. Er is een aantal organisaties waar je bij terecht kunt. Kijk daarvoor bij ons overzicht van vakantiebanen!

Ook leuk om te lezen

'Wij een week daar, zij een week hier.'

Jacob reisde met klasgenoten naar Polen in het kader van een uitwisselingsproject. Het tweetalig onderwijs op zijn school is in het Nederlands en Engels, maar zijn Pools is nu ook veel beter.

Lees meer