“Ons selling point? De knapste Griekse barmannen van heel Bar Street”

Werken als Bar Street promoter/propper

In de zomer van 2013 werkte Marieke (inmiddels 31) op Kos in Griekenland als Bar Street promoter. En ja, bij sommigen is dit misschien beter bekend als propper. ;)

Marieke club omslag

Op de bonnefooi

“Ik was al een tijdje klaar met studeren en werkte inmiddels 2 jaar in mijn vakgebied, maar had niet het gevoel dat ik daarin verder kon groeien. Samen met een vriendin besloot ik daarom om een lekker easy zomerbaantje te gaan doen. Via een andere vriendin konden we gaan werken bij een resort in Griekenland op het eiland Kos. Een leuk eiland, vanaf waar je zo de boot kunt nemen naar Kreta of Turkije.

Lekker op het strand hangen, het eiland verkennen of de toerist uithangen. Overdag konden we doen wat we wilden!
Zo gezegd, zo gedaan, maar na twee of drie dagen werken in het resort kwamen we erachter dat we dat niet de hele zomer wilden doen. We hebben een taxi gepakt en zijn naar het dorp gegaan. Het was nog vroeg in het seizoen, dus iedereen was hard op zoek naar personeel. We zijn naar verschillende bars gegaan, hebben onze CV laten zien en hielden overal een leuk praatje. Binnen een uur waren we aangenomen bij een bar aan Bar Street.”

Een dagje Bar Street

“Hoe onze dag eruit zag? We werkten tot een uur of 6, 7. Het was alweer licht als je daarna naar bed ging, dus je hele ritme was totaal in de war. Na een paar uurtjes slaap gingen we eten in het strandpaviljoen. Dit paviljoen was van dezelfde eigenaar als de bar, dus daar kregen we personeelskorting. Vervolgens gingen we lekker op het strand hangen, het eiland verkennen of de toerist uithangen. Overdag konden we doen wat we wilden; rond een uur of 8 begon onze werkdag.

We hielden overal een leuk praatje. Binnen een uur waren we aangenomen bij een bar aan Bar Street.
Met de bars om ons heen was afgesproken binnen welk gebied wij mensen mochten werven. Het is een hele ervaring, ook voor toeristen, want zij worden door iedereen aangesproken. Van alle kanten hoorde je “Wij hebben de beste aanbiedingen!”, “Wij hebben de beste cocktails!”, “Hier moet je zijn voor de avond van je leven!”. Het was een voordeel dat ik dankzij mijn Engelstalige studie erg goed Engels sprak. Ook ben ik een heel open, vrolijk en extravert persoon. Dit zijn goede eigenschappen voor deze baan want met super sociaal doen, veel grapjes maken en heel vrolijk zijn krijg je de meeste mensen binnen. Onze twee Griekse barmannen waren trouwens ook heel knap, dus dat was echt ons selling point voor de vrouwen.”

Drie maanden betaalde vakantie

“Het is werk en plezier tegelijk. Eigenlijk voelde het voor mij als drie maanden vakantie die ik financierde met werken op Bar Street. Al het geld dat ik verdiende gaf ik namelijk ook weer uit aan eten, de huur van het appartementje waar we woonden en aan uitgaan.

Met super sociaal doen, veel grapjes maken en heel vrolijk zijn krijg je de meeste mensen binnen.
Iets dat ik ook erg leuk vond aan deze baan is dat ik veel mensen uit heel Europa heb leren kennen. Zowel met toeristen als met de mensen die ook op Bar Street werkten had ik veel contact. Want hoewel het werk heel competitief is, ben je buiten je werktijden om vrienden met al je concurrenten.”

(N)ooit weer terug?

“Tijdens die drie maanden op Kos had ik besloten dat ik nog niet terug wilde naar Nederland. Met dezelfde vriendin ging ik een jaar naar Australië om te reizen en te werken, na dat jaar ben ik daar op zoek gegaan naar serieuzere banen. Dit was niet gemakkelijk, ik ben onderaan de ladder begonnen en door een goede werkhouding en veel inzet langzaamaan omhoog geklommen. Op een gegeven moment ben ik aan het werk gegaan als eventmanager en ontmoette toen mijn Australische vriend. Nu wonen we samen in Canada, waar ik werk als communicatieadviseur. In 2018 of 2019 gaan we terugverhuizen naar Australië. Of ik ooit nog terug ga naar Nederland weet ik niet. Australië is echt ons land, daar voelen we ons thuis.”

Marieke's beste tips

  • Zorg dat je wat spaargeld achter de hand hebt, of dat je ouders bij kunnen springen als dat nodig is. Mocht het niet lopen zoals je verwacht had, kan je in ieder geval je ticket naar huis nog betalen.
  • Vroeg in het seizoen wordt er nog veel naar personeel gezocht. Wil je dus ergens op de bonne fooi aan een baantje komen? Wees er dan vroeg bij (mei/juni)!