Hoe kan ik voor een uitwisseling naar het buitenland?

Voor een uitwisseling vraag je meestal als groep subsidie aan. Dit kan via je school, sportclub, vereniging of via het jongerenwerk. De Europese Unie biedt verschillende subsidiemogelijkheden voor internationale uitwisselingen.

Subsidie om op uitwisseling te gaan in Europa

De Europese Unie biedt verschillende mogelijkheden om subsidie aan te vragen voor internationale uitwisselingen. Om hier voor in aanmerking te komen moet je goed uitgedacht hebben hoe de uitwisseling eruit moet zien en wat de kosten ervan mogen zijn. Soms wordt een kleine bijdrage van jezelf verwacht.

Leerlingenuitwisselingen

Via het Europese subsidieprogramma Erasmus+ kun je geld krijgen voor internationale klassenuitwisselingen. Dit is voor zowel basisonderwijs als voortgezet onderwijs mogelijk. Kijk voor meer informatie op de website van EP/Nuffic.

Jongerenuitwisselingen

Via Erasmus+ kun je ook buiten je school om een uitwisseling regelen. Samen met andere (Europese) jongeren bedenk en organiseer je dan allerlei internationale buitenschoolse activiteiten en je voert ze ook uit.Zo leer je van elkaar: je ziet hoe jongeren in andere landen dingen doen en hoe andere culturen werken.

In de praktijk is het vaak zo dat een (jongeren)organisatie of (sport)vereniging de uitwisseling organiseert. Informeer bij de begeleiders van je club of dat bij jou ook kan. Een groepsuitwisseling met een buitenlandse groep kun je ook zelf organiseren. 

Bemiddelingsorganisaties

Kijk in ons overzicht voor organisaties die kunnen helpen bij het organiseren van een internationale uitwisseling buiten Erasmus+.

Ook leuk om te lezen

'Wij een week daar, zij een week hier.'

Jacob reisde met klasgenoten naar Polen in het kader van een uitwisselingsproject. Het tweetalig onderwijs op zijn school is in het Nederlands en Engels, maar zijn Pools is nu ook veel beter.

Lees meer