Studie en stage in het buitenland

Denk jij erover om een tijdje in het buitenland te gaan studeren of stage te lopen? Dat kan zomaar eens een dikke pré voor je cv zijn. Werkgevers vinden het vaak interessant als je tijdens je opleiding een tijdje naar het buitenland bent gegaan. En jij krijgt een ervaring om nooit meer te vergeten.

 Waarom zou je in het buitenland studeren of stage lopen?

  • Je ervaart hoe het is om te wonen in het buitenland
  • Je leert een andere taal goed kennen
  • Je maakt nieuwe internationale vrienden
  • Je leert veel over een andere cultuur
  • Het vergroot je zelfvertrouwen en leert op eigen benen staan
  • Het staat goed op je cv

Studeren in het buitenland

Als je ergens in Europa wilt studeren of stage lopen, kun je kiezen om tijdelijk een studie in het buitenland te volgen of je hele opleiding daar te doen. Je kunt het allemaal zelf regelen: check dan goed hoe jouw opleiding in dat land werkt, welke vakken je kunt volgen/stage je kunt lopen, hoe je je aanmeldt en hoe het zit met jouw verblijf in dat land.

Je kunt ook gebruik maken van een uitwisselingsprogramma. Bedenk van tevoren welk land jouw voorkeur heeft en bespreek de mogelijkheden met het international office van jouw hogeschool of universiteit.

Of je nou een paar vakken in een ander land wilt volgen,  je complete bachelor of master ergens buiten Nederland wilt invullen of voor korte of langere tijd stage wilt lopen: alles is mogelijk met het Europese subsidieprogramma Erasmus+.

Studeren of stage lopen (mbo) in het buitenland

Als mbo-student kun je met subsidie van Erasmus+ een periode in het buitenland studeren of stage lopen bij een partnerinstelling in het middelbaar beroepsonderwijs. Dit kan zelfs tot één jaar na je afstuderen!

Studeren of stage lopen (hbo of universiteit) in het buitenland

Als student aan het hbo of aan de universiteit kun je natuurlijk ook een (deel van je) studie in het buitenland volgen of stage lopen. Dit zijn jouw mogelijkheden.

Culturele verdragen

De Nederlandse overheid heeft met een aantal landen samenwerkingsverbanden afgesloten. Hierdoor kunnen scholieren en studenten een beurs ontvangen in de landen die daarvoor geld beschikbaar stellen. Kijk bij de studiebeurzen voor een overzicht.

Ook leuk om te lezen

Subsidies

Ben je op zoek naar subsidie voor jouw internationale projecten of activiteiten? Je vindt hier een overzicht van Europese en nationale subsidieprogramma's en fondsen.

Lees meer