'Ik heb de Griekse levensstijl leren kennen.'

Op stage in Griekenland

door: Jos (21)

Jos liep als mbo'er stage bij een Grieks bedrijf dat mineraalwater produceert.

Zelf op zoek

"In het vierde jaar van mijn mbo-opleiding moest ik op stage. Ik was erg geïnteresseerd toen ik hoorde dat dat ook in het buitenland mocht. Ik ging meteen op zoek naar een bedrijf. Er waren maar weinig bedrijven beschikbaar voor een process engineer-student. Ik heb ze allemaal gecontacteerd, maar kreeg alleen maar afwijzingen. Erg jammer! Daarna ben ik zelf op zoek gegaan. Via via kwam ik net op tijd in contact met het Griekse bedrijf Theoni (de Waterfabriek). Na onderhandelingen kon de stage in Griekenland beginnen."

Alles veranderde...

"De grote veranderingen qua huis, levensstijl, taal (het grootste obstakel) en omgeving vond ik erg ingrijpend tijdens die elf weken. Mijn keuze was op Theoni gevallen omdat ik graag wilde weten hoe het zou zijn om in een ander land te wonen.

Toen ik aankwam, waren de mensen erg behulpzaam en vriendelijk. Heel anders dan in Nederland! Via mijn dagindeling heb ik de Griekse levensstijl leren kennen: vroeg opstaan, naar het werk, dan boodschappen doen, eten en slapen. Daarbij kwamen nog het nieuwe eten en drinken, de werkomgeving en de planning."

Natuurlijke bronnen en bergwegen

"Theoni ligt in Vatsounia, 250 km van Athene, en is een klein dorp op een berg met natuurlijke waterbronnen. Zelf logeerde ik in een hotel in de buurt waar een supermarkt, diverse winkels en cafés waren. Omdat het midden in het land ligt, heb je er geen zee, maar wel attracties als meren, bronnen, een groot klooster en een moskee.

Gelukkig kon ik elke dag met de productiemanager over slingerende bergwegen meerijden naar Theoni. Omdat die wegen het vervoer hinderen, gebeurt de opslag in de nabijgelegen stad Trikala. Het jonge bedrijf produceert Agoura-bronwater uit eigen dorp."

Taken en taal

"Mijn taken als process engineer bestonden uit het opmaken van verslagen als een machine stuk ging, het opstellen van verslagen voor verbetermethoden en het helpen verbeteren van het machine/werkstelsel. Daarnaast moest ik voor school ook nog taken uitvoeren, zoals de productie voorbereiden, analyseren, evalueren en verbeteren en een aantal kwaliteitsaspecten toepassen.

De stage sloot naadloos aan bij mijn studie als ingenieur. Ik heb instructies (zg. One Point Lessons) geschreven voor de bediening van de machines over het opstarten, bijvullen en vervangen van machines en onderdelen. Daarvoor is op de productievloer een stelselmatige benadering nodig. Dat heb ik daar wel geleerd! Ik heb een nuttige bijdrage kunnen leveren aan het afronden van projecten en aan het efficiënter maken van de machines.

De taal vormde natuurlijk wel een groot probleem, met mijn slechte Grieks en het slechte Engels daar. Maar toch heb ik dankzij de collega’s veel geleerd. De stage was geweldig en ik kan Theoni van harte aanbevelen voor process engineers en quality managers om nieuwe vaardigheden, management en de taal te leren."

 

Ook leuk om te lezen