Hoe kan ik een studie of stage in het buitenland regelen?

Als je een tijdje les in het buitenland wilt volgen, kun je dat op verschillende manieren regelen.

1. Kies een land

In welk land wil jij graag een tijdje studeren/stage lopen en wonen? En wil je dit binnen of buiten Europa doen? Dit heeft namelijk invloed op bijvoorbeeld het soort studiebeurs dat je kunt aanvragen. Spreek je de taal niet? Check of er Engelstalige lessen worden aangeboden. Anders kun je naast je studie of stage ook vaak nog een taalcursus volgen.

2. Regel je je studie of stage via je opleiding of doe je het zelf?

Studie of stage in het buitenland via je opleiding regelen

 

Studie

Bijna alle hogescholen en universiteiten in Nederland hebben met buitenlandse onderwijsinstellingen samenwerkingsverbanden: studenten uit het buitenland komen een tijdje naar Nederland om te studeren en Nederlandse studenten gaan een tijdje daarheen. Op die manier hoef je vaak zelf niet meer zoveel te regelen. Maar soms zit jouw droomland er nét niet tussen of zijn er maar een beperkt aantal studieplekken beschikbaar. Informeer bij het Bureau Buitenland of het internationale coördinatiepunt van je opleiding met welke scholen in welke landen ze afspraken hebben gemaakt.

Stage

Veel hogescholen en universiteiten in Nederland hebben contacten bij buitenlandse organisaties en instellingen. Bijvoorbeeld omdat andere studenten er al stage hebben gelopen. Vaak hoeven er dan minder dingen geregeld te worden als jij er stage wilt lopen. Het Bureau Buitenland of het internationale coördinatiepunt van jouw opleiding kan je meer vertellen over jouw mogelijkheden voor een stage in het buitenland.

Zelf je studie of stage in het buitenland regelen

 

Studie

Heeft jouw opleiding geen overeenkomst met de school in het land waar je heen wilt? Dan moet je zelf je tijd in het buitenland gaan regelen. Het is handig om op een paar dingen te letten:

 • Schrijf je op tijd in. Soms duurt het even voordat jouw inschrijving bij de opleiding in het buitenland verwerkt wordt.
 • Het opleidingsniveau kan in het buitenland anders zijn dan in Nederland. Houd hier rekening mee.
 • Vergeet niet om samen met de buitenlandcoördinator van je opleiding te kijken of de inhoud van je studie in het buitenland aansluit op de inhoud van je opleiding hier. Kun je bijvoorbeeld studiepunten meenemen? Als de opleiding in het buitenland niet met ECTS werkt, maak dan met je coördinator afspraken hoe de studiepunten 'omgerekend' en goedgekeurd worden.
 • Check of je een visum nodig hebt voor het land waar je wilt studeren. En ben je goed verzekerd?
 • Wil je weten wat jouw buitenlandse diploma waard is in Nederland? Vraag dan een diplomawaardering aan bij IDW. Heb je een beschrijving van jouw Nederlandse diploma nodig om in het buitenland uit te leggen welke opleiding je hebt gevolgd? Neem dan contact op met EP/Nuffic (hoger onderwijs) of met SBB (beroepsonderwijs).
 • Informeer bij DUO of je recht houdt op studiefinanciering en of je een OV-vergoeding kunt krijgen.

Stage

Zie je bij de internationale contacten van jouw eigen opleiding geen geschikte stageplaatsen? Dan kun je zelf verder zoeken. Het is handig om op deze dingen te letten:

 • Begin op tijd met zoeken. Soms duurt het even voordat je de geschikte stagevacature tegenkomt en je afspraken kunt maken met de instelling waar je stage wilt lopen. Een stage regelen in het buitenland kost vaak meer tijd dan in Nederland.
 • Kijk samen met de buitenlandcoördinator van je opleiding of je stage inhoudelijk en qua niveau aansluit op je opleiding. Krijg je begeleiding in het buitenland? En kun je studiepunten voor je stage krijgen?
 • Check of je een visum en werkvergunning nodig hebt voor het land waar je wilt stage lopen. En ben je goed verzekerd?
 • Ga bij je stage na of je een stagevergoeding krijgt. Net zoals bij stages in Nederland is dat niet altijd het geval. Krijg je er wel één, houd er dan rekening mee dat je misschien belasting over het bedrag moet betalen.
 • Informeer bij DUO of je recht houdt op studiefinanciering en of je een OV-vergoeding kunt krijgen.
 • Soms regelt je stage ook gelijk woonruimte voor je. Vraag dit van tevoren na.

Bemiddelingsbureaus

Je kunt zelf je studie of stage in het buitenland regelen of hulp vragen van een bemiddelingsbureau. Zij vragen geld voor de bemiddeling (de kosten kunnen per bureau verschillen). Hier vind je verschillende bemiddelingsbureaus.

3. Maak concrete afspraken en schrijf je in!

Studie

Maak je gebruik van de uitwisselingsmogelijkheden die jouw opleiding heeft, dan zal je inschrijving via het Bureau Buitenland of internationaal coördinatiepunt van je opleiding verlopen. Regel je je studie in het buitenland zelf, dan onderhoud je ook zelf het contact met jouw opleiding in het buitenland. Vaak moet je de volgende documenten meesturen:

 • pasfoto's
 • kopie van je paspoort of id-kaart
 • cijferlijst
 • verzekeringsformulier
 • huisvestingsformulier
 • learning agreement

Kijk ook of je een studiebeurs kunt aanvragen.

Stage

Maak je gebruik van de internationale contacten die jouw opleiding heeft, dan zal veel van wat je moet regelen via het Bureau Buitenland of internationaal coördinatiepunt van je opleiding verlopen. Regel je je stage in het buitenland zelf, dan onderhoud je ook zelf het contact met het stagebedrijf in het buitenland.

Het is verstandig om met je stage-instelling in het buitenland een contract op te stellen waarin je afspraken vastlegt over begeleiding, tijdsduur, uren, vrije tijd, contract en stagevergoeding. Vraag naar een voorbeeld van een stage-contract bij je opleiding of bij medestudenten die eerder een buitenlandstage hebben gedaan. Voorbeelden van stagecontracten vind je op websites als CNV Jongeren, Stagetips of Wilweg.nl.

Europass

Ga je in het buitenland studeren of stage lopen via het programma Erasmus+(hbo of universiteit)? Vraag dan een Europass Mobiliteit aan bij je onderwijsinstelling. Hiermee kun je aantonen waar en hoe lang je in het buitenland hebt gestudeerd en welke kennis en vaardigheden je hebt opgedaan.

Wil je in het buitenland laten zien welke opleiding je in Nederland hebt gevolgd? Download gratis een Europass Certificaatsupplement (mbo). Van je hogeschool of universiteit ontvang je automatisch een Europass Diplomasupplement als je afstudeert. Hiermee heb je een goede beschrijving (in het Engels) van de opleiding die je hebt gevolgd.

Ook leuk om te lezen