Tussenjaar na middelbare school weer populairder

Een tussenjaar, gap year of breekjaar: steeds meer jongeren gaan er een jaartje tussenuit tussen de middelbare school en hun vervolgopleiding.

Na een dipje in populariteit, nemen weer steeds meer jongeren een jaartje pauze na de middelbare school. Maar liefst 1 op de 10 studenten stroomt in na een tussenjaar! In 2014 en 2015 was het tussenjaar even niet zo populair vanwege de basisbeurs die misschien wel of niet afgeschaft werd. Veel jongeren besloten gauw aan een studie te beginnen om de studiefinanciering nog wel mee te pakken. Nu de basisbeurs afgeschaft is, neemt het aantal jongeren dat een tussenjaar doet weer toe, laat NUFFIC weten, de organisatie die de cijfers bijhoudt over internationalisering en mobiliteit in het onderwijs.

Waarom een tussenjaar?
Veel jongeren weten niet goed wat ze willen worden en wat ze willen studeren. Ze gaan er een jaartje tussenuit om dit uit te zoeken. Het blijkt dat jongeren na hun tussenjaar zekerder zijn van hun keuze en dat jongeren die tijdens hun tussenjaar gereisd hebben minder vaak uitstromen tijdens hun studie. Juist door de afschaffing van de basisbeurs is zeker zijn van je studiekeuze misschien nog wel belangrijker, omdat het nog wel eens een duur grapje kan zijn om te switchen van studie.

Wat kan je doen?
1/3 van de jongeren die een tussenjaar neemt gaat reizen, 1/3 gaat werken en 1/3 doet iets anders. Natuurlijk kan je ook meerdere dingen combineren, door bijvoorbeeld vrijwilligerswerk te gaan doen in het buitenland of door een mooie reis te combineren met een taalcursus. Je kan ook Breekjaar inschakelen om jouw tussenjaar voor je te regelen, een organisatie die je in dat jaar helpt erachter te komen wie je bent en wat je kwaliteiten zijn.

Op GO Europe vind je alle informatie die je nodig hebt om van dit jaar een topjaar te maken!