Nieuwe Europese Culturele Hoofdsteden 2017

Aarhus en Pafos gaan een jaar tegemoet vol muziek, theater, dans, film en literatuuractiviteiten, waarin ze hun cultuur aan de wereld laten zien.

Alle parken, straten, buurten en stranden van Pafos worden getransformeerd om samen een grote outdoorervaring te vormen. De stad wil laten zien hoe het kan bijdragen aan de Europese culturele sector met innovatieve en creatieve evenementen. Pafos is door haar ligging ver in het oosten een Europese Culturele hoofdstad die een duidelijke verbinding legt tussen het Oosten en Westen.

Het thema wat Aarhus aanhoudt tijdens 2017 is 'Rethink'. Hiermee wil de stad aangeven dat steden tegenwoordig dingen opnieuw moeten overdenken, ontwerpen of verbinden, om met hun tijd mee te gaan. Het doel is om duurzame oplossingen te vinden voor uitdagingen.
De Europese Culturele Hoofdsteden zijn een initiatief van de Europese Unie. Voor de duur van een jaar mogen steden zich  Europese Culturele Hoofdstad noemen en worden er culturele evenementen georganiseerd. Het initiatief is gestart in 1985 en is nu een van de meest prestigieuze culturele evenementen in Europa. Een stad wordt niet alleen verkozen om wat ze al te bieden heeft, maar vooral op de plannen die gemaakt zijn voor het komend jaar.

In 2018 is Nederland aan de beurt en is Leeuwarden Europese Culturele Hoofdstad!