Nederlandse studenten niet vaak naar het buitenland

 

Het nieuwe academiejaar is begonnen en honderdduizenden nieuwe studenten beginnen aan hun studie. Het merendeel Nederlands, maar er zijn ook veel internationale studenten die hier hun studie komen doen. Andersom volgen maar weinig Nederlanders een complete studie in het buitenland. Waarom is dit zo?

Dat Nederlandse studenten graag voor een semester of twee naar een buitenlandse onderwijsinstelling gaan is bekend, maar in verhouding volgen maar weinig Nederlandse jongeren hun complete studie in het buitenland. De redenen? Ons onderwijs is goed en relatief goedkoop.

Volgens cijfers van Nuffic volgden in het studiejaar 2013-2014 13.686 Nederlandse studenten een studie bij een buitenlandse onderwijsinstelling, wat 2% van de studenten is. In de rest van Europa ligt dit gemiddelde op 3% en vooral in Finland, Frankrijk, Italië en Zweden is het populair om je studie in het buitenland te doen.

Nederlandse studenten in het buitenland

Maar er zijn natuurlijk wel Nederlandse studenten die hun complete studie in het buitenland doen, bijvoorbeeld omdat ze naar een (nog) betere universiteit willen of hun studie nergens anders te volgen is. In dit artikel van Trouw lees je enkele ervaringsverhalen.

 

631