Het tussenjaar: een serieus alternatief

In tegenstelling tot wat jarenlang beweerd werd, is een tussenjaar helemaal geen stom idee. "Het voorkomt verprutsen studiekeus", kopt het AD zelfs, en ook cijfers wijzen uit dat een jaartje pauze juist heel veel kan opleveren.

Voor sommige ouders was het een nachtmerrie om je kind niet meteen verder te zien studeren, maar eerst een jaartje te lanterfanten. Toch is een tussenjaar zo veel meer dan dat! Als je plan hebt waarmee je het jaar (nuttig) kunt vullen, draagt een tussenjaar juist enorm bij. Niet alleen doordat je meer tijd krijgt om na te denken over je vervolgstudie, maar ook omdat je eindelijk eens de tijd krijgt om écht te ontdekken wat bij je past. Verschillende universiteiten raden zelfs aan om eerst een tussenjaar te nemen, zodat je met frisse energie aan je studie kunt beginnen.

Een tussenjaar, en dan?

Op het moment neemt bijna 9% van de studenten een tussenjaar. De helft van hen blijft in Nederland en gaat vaak hier werken, maar de andere helft zoekt het ergens anders in de wereld. Zij gaan bijvoorbeeld in het buitenland werken, (gratis) vrijwilligerswerk doen of een taalcursus volgen. Mogelijkheden genoeg!

153354 OU5UBJ 367

Lees het artikel van het AD hier.

Ook leuk om te lezen