De valkuilen van "gratis" internet in heel Europa

Roaming is afgeschaft en sinds een kleine maand kun je je smartphone in de rest van Europa bijna net zo gebruiken als in Nederland. Dat is oud nieuws. Maar waar moet je op letten?

Roam like at home

Als je je telefoonabonnement net zo gebruikt als thuis, is het inderdaad hetzelfde als thuis. Maar ga je telefoon niet opeens (ook) als televisie en laptop gebruiken, er zit namelijk wél een limiet op de data die je in het buitenland kunt gebruiken!

Vraag je limiet op

Vanwege dat limiet op de data die je in het buitenland kunt gebruiken moet je je telefoon dus niet non-stop gaan gebruiken. Want als je in Nederland een onbeperkte databundel gebruikt, is deze niet automatisch ook in het buitenland oneindig. Vraag daarom voor je vertrek je limiet op bij je provider, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Naar Nederland bellen is "gratis"

Maar vanuit Nederland naar het buitenland bellen niet! Spreek daarom met mensen die op vakantie zijn af dat zij jou bellen, en niet andersom.

Europa is niet de hele wereld

En zelfs niet in heel Europa is roaming nu afgeschaft. Ga er daarom niet vanuit dat het land van je bestemming hieraan meedoet! Check vooraf ook even bij je provider in welke landen je je eigen Nederlandse bundel kunt gebruiken. Vaak zijn dit de landen binnen zone 1, maar check dat ook nog maar even. ;)

Verder is het inderdaad vooral genieten, dat roaming verleden tijd is. In ieder geval voor Europa-fans als wij.