De "ideale" Europese stad

De Europese Commissie heeft de "ideale" Europese stad samengesteld op het gebied van cultuur en creativiteit. Het is een combinatie geworden van acht bestaande steden, waaronder twee Nederlandse!

Het is de eerste keer dat er onderzoek is gedaan naar de meest culturele en creatieve steden van Europa. 168 steden uit alle EU-landen én Noorwegen en Zwitserland zijn meegenomen in het onderzoek. De resultaten laten zien waar de verschillende steden goed in zijn, maar maken ook de verbeterpunten duidelijk. Vanaf nu wil de Commissie om het jaar een dergelijk onderzoek uitvoeren.

Welke steden het beste scoorden? De "ideale" stad is volgens het onderzoek een combi van Cork (Ierland), Eindhoven, Glasgow (Schotland), Kopenhagen (Denemarken), Leuven (België), Parijs (Frankrijk), Umeå (Zweden) en Utrecht.

perfecte EU stad

 

Waarom Eindhoven en Utrecht het zo goed doen?

Eindhoven is door de Europese Commissie uitgekozen tot leukste culturele/creatieve stad in de categorie klein en middel-groot (50.000-250.000 inwoners). De stad scoort goed op aantal bioscoopstoelen en theaters en heeft een grote creatieve economie. Er werken veel mensen in de creatieve sector, met ICT-ontwikkeling en in de designwereld. 

Utrecht wordt beschreven als een diverse, gastvrije en creatieve stad. Ook hier draait de economie deels op de creatieve sector en vooral op het ontwikkelen van games loopt Utrecht voor op veel andere Europese steden.