Bijna een kwart van studenten studeert in het buitenland

Nieuw onderzoek van het CBS toont aan dat bijna een kwart van de Nederlandse studenten in het hoger onderwijs (dus mbo, hbo of wo) in het buitenland studeert. In het studiejaar 2015/2016 waren dit maar liefst 33.000 jongeren.

Er is een duidelijke samenhang tussen het soort studie en het aantal jongeren dat naar het buitenland gaat. Studenten horeca (77%) en toerisme en vrijetijdsbesteding (57%) doen relatief vaak buitenlandervaring op, vaak vanwege de voordelen op het cv en omdat het verplicht is vanuit de studie. Dit geldt ook voor een groot deel van de studenten vreemde talen (48%). Studenten financieel management en fiscaal recht gaan het minst vaak voor studie naar het buitenland; slechts 7% van hen deed in 2015/2016 buitenlandervaring op.

studiepuntmobiliteit

Waarom wel of niet naar het buitenland?

Vooral op het hbo is een buitenlandervaring regelmatig een verplicht onderdeel van je studie, maar verder geven jongeren aan dat ze ergens anders willen studeren of stage lopen omdat het goed is voor hun persoonlijke ontwikkeling (97%) en loopbaan (86%). Redenen om niet te gaan zijn bijvoorbeeld verplichtingen in Nederland zoals werk of zorg (47%) of de kosten (43%). Daarnaast vinden wo-studenten de kwaliteit van het onderwijs in Nederland soms beter dan dat in het buitenland.

Waarom niet buitenland

Meer lezen over het onderzoek? Dat kan hier.
En mocht je goedkoop naar het buitenland willen, bijvoorbeeld voor vrijwilligerswerk? Wij vertellen je graag over Europees vrijwilligerswerk!