Vrijwilligers in Nederland: Batavialand

Net als dat wij graag voor een tijdje in het buitenland wonen, zijn er jongeren uit andere landen die zo’n avontuur in Nederland meemaken! Ludovic uit Frankrijk en Mireia uit Spanje bijvoorbeeld. Zij werken dit jaar bij Batavialand en wij gingen bij hen langs.

Het gedeelte van Batavialand waar Ludovic en Mireia werken is de Bataviawerf: een centrum voor historische scheepsbouw wat internationaal bekend is door de reconstructie van het VOC-schip de Batavia.

Masten en scheepstekeningen

Op de Bataviawerf kan een compleet 17e eeuws Nederlands schip worden nagebouwd! Alles van smeden, zeilen maken, beeldhouwen, touwen knopen en het schip in elkaar zetten wordt hier nog altijd gedaan.

Ludovic is bijna altijd buiten en helpt met het bouwen van nieuwe masten voor de Batavia. Mireia daarentegen zit veel op kantoor en gebruikt het technische tekenprogramma AutoCAD om de scheepstekening aan te passen, maar ze is ook één dag in de week in de smederij waar ze replica’s maakt én ze meet elke week het vochtigheidsgehalte van het schip. “Een andere vrijwilligster maakte een tekening van de Batavia, die wordt binnenkort verkocht in de winkel van het museum!” vertellen ze, “de mogelijkheden hier voor vrijwilligers zijn dus enorm. Je kunt altijd wel doen wat je leuk vindt.”

batavialand1

Hunebedden, dijken en fietsen

Over Nederland zijn ze allebei erg enthousiast. “We voelen ons hier heel veilig, dat is echt fijn. En we hebben een treinkaart waarmee we in het weekend gratis kunnen reizen, waardoor we veel van Nederland kunnen zien.”

Als we ze vragen naar hun hoogtepunten tot nu toe volgt een enthousiaste opsomming:

  • De hunebedden! Mireia: “Afgelopen weekend ging ik naar Drenthe, daar wilde ik al langer naartoe dus het was heel tof om eindelijk de hunebedden te zien. Jullie zijn sowieso goed in dingen. Dijken bouwen en polders droogleggen enzo.”
  • Neeltje Jans!
  • Fietsen! Ludovic: “Het duurde even voordat ik het echt ben gaan waarderen om zo veel te fietsen, maar na een half jaar vind ik het echt leuk. Ik hoop een Nederlandse fiets mee naar Bretagne te kunnen nemen, lekker indruk maken door te fietsen zonder zichtbare remmen te hebben!”

batavialand2

 

Wil jij ook vrijwilligerswerk in het buitenland doen? Klik hier!