Aan de slag in het buitenland - en daarna?

Elke medaille heeft een keerzijde: werken in het buitenland is een geweldig avontuur, maar kan ook voor moeilijkheden zorgen bij terugkomst. Hoe zorg je ervoor dat je buitenlandse ervaring toch ook in Nederland relevant is?

Aan de ene kant kan werken in het buitenland een flinke boost aan je CV geven. Je kan er immers veel nieuwe dingen leren, zoals een andere manier van werken of een vreemde taal. Tegelijkertijd doe je ook werkervaring op in een land waar je misschien helemaal niet voor altijd wil blijven.

Populair bij jongeren

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat emigreren vrij populair is onder jongeren. Maar liefst 56 procent van de jongeren is bereid om (tijdelijk) in het buitenland te werken en in 2016 hebben zelfs 13.546 jongeren tussen de 20 en 30 jaar die stap ook daadwerkelijk genomen. Zij zijn verhuisd naar het buitenland.

Waar moet je op letten?

  • Het is belangrijk om bezig te blijven, ook in de tijd dat je in het buitenland zit. Het is prima om tijdelijk een baan onder je niveau te doen, maar een gat op je CV is geen aanrader.
  • Probeer nieuwe uitdagingen aan te gaan! Daag jezelf continu uit met nieuwe dingen en werk op diverse plekken; dit is goed voor je creativiteit.
  • Is het moeilijk om een baan te vinden? Je kan ook een cursus doen of vrijwilligerswerk zoeken. Voor veel werkgevers is vrijwilligerswerk een plus op je CV. Zorg er in ieder geval voor dat je bij terugkomst een goed verhaal hebt over jouw tijd in het buitenland. Ga bij jezelf na wat je allemaal geleerd hebt en waarin je gegroeid bent, vaak is dat veel meer dan je in eerste instantie zou denken!